“Aku tahu segalanya pasal MUZIKLAH!” Anda Pasti Anda Tahu Kesemuanya? – Mungkin Tidak Untuk Fakta #6

Kongsi Artikel Menarik Ini di:

Cakap sahaja mengenai muzik..mesti ada lagu yang sedang berputar di fikiran anda kan? (Lagu apa agaknya ye). Tapi betulkah muzik ini ada kaitan dengan serangga ANAI-ANAI? Hah?

heavy metal and termites

Ok hari ni penulis nak share beberapa fakta baru yang penulis jumpa kepada pembaca blog KakiReview semua. Sebelum tu Penulis nak ‘share’ mengenai definisi lagu atau muzik.

Lagu atau muzik merupakan gubahan seni nada atau suara dalam urutan, kombinasi, dan hubungan temporal (biasanya diiringi dengan alat musik) untuk menghasilkan gubahan musik yang mengandung irama.Lagu dinyanyikan secara solo, berdua (duet), bertiga (trio) atau dalam beramai-ramai (koir). Perkataan dalam lagu biasanya berbentuk puisi berirama, namun ada juga yang bersifat keagamaan ataupun prosa bebas

bob-marley-about-music

Ok, sekarang Penulis akan kongsikan beberapa informasi yang penulis jumpa.

  • #1 – Penyanyi wanita Trixie Smith pertama kali menggunakan istilah “rock and roll” dalam lagu “My Baby Rocks Me With One Steady Roll” yang diedarkan tahun 1922.(Mesti kita ingat yang Elvis Presley yang bawak istilah ‘Rock n Roll’ tapi sebenarnya bukan)

w1

  • #2 – Tayangan Video dari penyanyi kulit hitam pertama di MTV adalah Billy Jean, milik Michael Jackson (WOW!)

 w2

  • #3 – Tajuk lagu yang paling panjang ialah ‘I’m Cranky Old Yanky In a Clanky Old Tank on the streets of Yokohama with my Honolulu Mama doin’ Those beat-o, Beat-o, Beat-o Flaon-my seat-o, hirohito blues’ yang ditulis oleh Hoagy Carmichael pada tahun 1943.(pheww..penat nak menyebut nye).

w3

  • #4 – Petikan piano yang terpanjang dalam sejarah ialah ciptaan Erik Satie yang berjudul Vexations yang mengandungi 180 not dan dan sesuai dengan urutan yang dibuat sang pencipta, lagu ini harus diulang sampai 840 kali. (Bengkak jari weiii)w4
  • #5 – Video pertama yang ditayangkan di MTV ialah lagu ‘Video Killed the Radio Star’ milik Buggle yang ditayangkan secara rasmi pada tanggal 1 Ogos 1981.

 w5

 

  • #6 – Anai-anai dan Heavy Metal. Apa hubungannya serangga  ini dengan lagu Heavy Metal? Anai-anai memakan kayu 2 kali lebih cepat ketika mendengarkan lagu-lagu heavy metal. (Kesimpulannya jangan buka lagu heavy metal kalau ada elemen kayu kayan di rumah anda.)

w6

  • #7 – Lagu kebangsaan yang paling panjang didunia ialah lagu kebangsan negara Yunani. Tajuknya ialah “Imnos pros tin Eleftherian”, terdiri dari 158 baris dengan 8 perkataan di setiap baris. (Ghoshh..panjangnya)

w7

  • #8 – Micheal Jackson adalah penyanyi pertama yang telah merangkul 8 grammy award iaitu yang terbanyak dalam sejarah muzik dunia..(ok..sape yang seterusnya?)

w8

  • #9 – Kanada adalah negara dengan Festival Muzik Jazz yang terbanyak..(ohhh)

w9

  • #10Vexations pertama kali dipentaskan pada bulan September 1963 di Pocket Theater, New York City dan memerlukan sepuluh pianis untuk memainkan lagu ini secara berantai.

w10

 

OK..sekarang dah tahukan beberapa fakta baru tentang dunia muzik ni (wink). Terima kasih kerana membaca!

Facebook Comments
Kongsi Artikel Menarik Ini di:

Leave a Reply

Inline
Inline