“GrabCar Mahal Giler…Cekik Darah Macam Teksi…Tambang 2 Kali Ganda caj Uber,” – Netizen.

Kongsi Artikel Menarik Ini di:

Anda pernah mencuba perkhidmatan teksi bajet atas talian seperti Uber atau GrabCar? Adakah perkhidmatan mereka benar-benar jauh lebih murah? Seorang netizen mengecam harga caj tambang GrabCar yang melampau melalui laman Facebook beliau dan viral sehingga…

uber vs grabcar price

Baru-baru ini seorang netizen telah berkongsi pengalaman beliau menempah perkhidmatan teksi dari kedua-dua syarikat ini. Beliau mendapati harga tambang yang di caj oleh syarikat GrabCar jauh lebih mahal berbanding syarikat Uber sedangkan jarak, masa dan bilangan penumpang adalah sama.

Ini adalah perkongsian beliau yang kami lampirkan:

Bapakla mahal GrabCar nih, cekik darah sama macam teksi…nama saja Grab Economy tapi mahal nak mampus!..

Pagi semalam sampai TBS jam 2 pagi sebab jam teruk di highway. So takda choice, terpaksa ambik teksi. Tapi fikir2 teksi mesti mahal sebab lepas 12 malam, caj akan double, so tak jadi.

Teringat ade install apps Grab n Uber dalam phone. Mula-mula bukak Grab, set pickup dari TBS ke Wangsa Maju…terkejut tengok harga sampai RM45! Apa kes! Tahulah tengah high demand tapi apa gunanya teksi bajet kalau harga sama macam teksi biasa..Ni dah cutthroat atau cekik darah dah ni, padahal naik MRR2 straight je sampai wangsa maju, bukannya dari KLIA ke ape…

Last2 buka Uber. Set pickup and dropoff sama. Fuhhh…lega.. RM19.02 diorang cas. Apelagi, terus book! Tak sampai 7 minit, driver sampai. Sampai wangsa maju driver ckp bayar 19 ringgit je. Selamat duit aku…

GrabCar RM45 – Uber RM19 = Beza RM26. Dats a lot bro! I save almost 58%! Thanks UBER!

So moralnya, naiklah uber bila uber murah, takyah guna grabcar time grabcar mahal. Kata base fare dah turun jadi RM1, tapi tetap mahal dan irrelevant! Booooo…

Dan beberapa keping gambar dikongsikan oleh beliau di laman sosialnya:

grabcar mahal

Screenshot applikasi Grab yang menunjukkan jumlah tambang RM45.

teksi grabcar lebih mahal dari uber

Screenshot applikasi UBER yang menunjukkan jumlah tambang RM19.02:

screenshot_2016-10-31-02-00-52

 

screenshot_2016-10-31-02-02-16

 

Ulasan KakiReview.com :

Mungkin terdapat perbezaan kos tambang untuk kedua “provider” ini dan mereka mempunyai formula-formula tertentu untuk menetapkan kadar bayaran kepada penumpang. Caj tambang Grab mungkin akan lebih mahal diwaktu puncak dan diwaktu banyak permintaan (high demand) dan begitu juga Uber. Dalam kes ini, caj tambang dari Terminal Bas Bersepadu Selatan (TBS) ke Wangsa Maju dikenakan RM45 disebabkan permintaan yang tinggi untuk pemandu Grab manakal harga Uber jauh lebih rendah kerana tidak berlaku permintaan yang tinggi untuk pemandu Uber.

Maka, sebagai pengguna, anda berhak untuk memilih servis mana yang anda rasakan murah dan berbaloi. Sentiasa membuat perbandingan diantara beberapa pemilik servis sebelum merancang pembelian anda.

Sekian.

The power is within our hand! Exercise it!
Facebook Comments
Kongsi Artikel Menarik Ini di:

19 thoughts on ““GrabCar Mahal Giler…Cekik Darah Macam Teksi…Tambang 2 Kali Ganda caj Uber,” – Netizen.

  1. Hisham

    Grabcar memang mahal kadang kadang. Hari tu kene caj 20 ringgit dari bukit bintang ke chow kit, terpaksa naik sebab bawak banyak. Lau ikutkan naik monorel x sampai 5 ringgit. So jangan fikir grab ni murah, so such thing.

  2. Pingback: writeessay

  3. Pingback: Cialis online

  4. Pingback: Cialis 20mg

  5. Pingback: Cialis 5 mg

  6. Pingback: newtube sirius701 abdu23na4963 abdu23na60

  7. Pingback: sirius latest movs687 abdu23na7142 abdu23na81

  8. Pingback: jigdf43g6716 afeu23na4335 abdu23na15

  9. Pingback: download on mobile895 afeu23na8281 abdu23na21

  10. Pingback: jigdf43g676 afeu23na772 abdu23na54

  11. Pingback: 7946lrCSaLJ

  12. Pingback: hdmobilesex.me

  13. Pingback: http://cialisonla.com/

  14. Pingback: 2019

  15. Pingback: cleantalkorg2.ru

  16. Pingback: a2019-2020

  17. Pingback: facebook

  18. Pingback: facebook1

  19. Pingback: javsearch.mobi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Inline
Inline