DEPRESSION

Kongsi Artikel Menarik Ini di:

Assalamualaikum kepada semua pembaca..semoga Allah S.W.T merahmati awak-awak sekalian.

Harinih, lebih tepatnya malam nih laa. Hahahha, saya nak share satu topik yang saya rasa fun untuk share dengan u guys..iaitu jeng jeng jeng

“DEPRESSION”

Okay first of all, aku(sorry kalau awak rasa kasar) bukannya profesional dalam bidang nih but aku memang minat dengan bidang psikologi. Bila sebut pasal psikologi semua orang akan fikir , ala pasal orang gila la tue…

honestly bila aku tengok komen netizen pasal nih, aku jadi marah , bengang, terguris dan macam macam lagi laà yang tak dapat nak diluahkan dengan kata kata..

First question aku,

Sapa kau nak judge dia gila?

Sapa kau nak kata dia gila?

Siapa kau nak cakap dia gila?

Kau tau tak satu perkataan yang kau kata kat dia “gila” boleh menyebabkan dia betul betul jadi gila.

Kau tau tak perkataan tuh boleh buat dia meraung kesakitan yang amatnya. Kau tahu tak kata kau tuh boleh buat dia kelar tangan dia sendiri..kau tahu tak.????

Kau mungkin takkan rasa apa apa because she/he is nothing to you, just stranger but she is the very precious one to her perents ..and yang paling kejam kau buat adalah BUNUH dia secara diam..

Yes aku tak main main bila aku cakap kau bunuh dia..you are MURDERER..

Sebab apa sebab dia DEPRESS

tu jerrrr??? Hahahha

Dont laugh..

Dont joke..

Bila dia depress, orang yang dia sayang jadi nothing, orang yang dia benci jadi nothing. Takder apa pun yang boleh buat dia senyum benci  time tuh. Dia berteman dengan lara dan berkawan dengan tangisan. dia dah tak pikir pasal hidup. Dia dah tak kisah pasal study kerja nih yang dia pikir aku dah tak nak hidup..aku takut..aku sengsara..tak de orang pon yang boleh paham aku…

Kau bayangkan laaa betapa sunyi nya dia..

Kau renungkanlah betapa dukanya hidup dia..

Kau pikirkan lah sejenak betapa sakitnya dia…

Jagalaah bicara mu

Jagalahh pandangan mu

Jagalah luahan hatimu

Jika kau tidak mahu menjadi MURDERER dalam tidur.

Kalau ada kawan, family or sesiapa  pun yang hadapi penyakit kemurungan nih tolong laaaa tiap tiap hari chat, wassup, tegur dia, tanya dia just simple question… kau dah makan?..kau okay tak hari nih?..kau sihat?..kau nak apa apa ker???…

TANYAA..TANYAAA!!!!!

walaupun tiada jawapan..walaupun tiada jawapan untuk setahunpun..kau tanya laaahh dia..walaupun ambil masa yang lama pun..

Kau tak akan tahu betapa bermaknanya soalan itu ..

Kau tak akan paham soalan tuh mampu buat dia menangis sorang2 utk fight dia punya perasaan..untuk fight dia punya kebencian terhadap kehidupan..untuk tanamkan kembali rasa cinta terhadap dunia..

Jadi aku minta tolong sangat sangat kat kau..tolong laaa dia..

Dia sakit sangat dan kau mungkim mampu keluarkan dia dari kepedihan yang dia alami tuh.. kepedihan yang cuma dia selesaikan tapi tak mampu itu..tolonglaaa dia.

ASSALAMUALAIKUM..

LOVEYOURSELF

Facebook Comments

Artikel Viral Menarik Yang Anda Belum Baca:

Kongsi Artikel Menarik Ini di:

Leave a Reply

Inline
Inline