Bermulanya Produk Samsung Diperkenalkan di Persada Dunia

Kongsi Artikel Menarik Ini di:

overview_aboutus w644 samsungstock.0

Samsung sebenarnya tidak melibatkan elektronik tetapi produk lain. Pada tahun 1938, pengasas Byung-Chull Lee tubuh sebuah syarikat perdagangan eksport di Korea. Seperti menjual ikan, sayur-sayuran dan buah-buahan ke China. Dalam masa sedekad SAMSUNG mempunyai kilang tepung dan mesin-mesin gula. Dari tahun 1958, SAMSUNG mula berkembang ke dalam industri lain seperti kewangan, media, bahan kimia, dan pembinaan kapal sepanjang 1970-an.

Pada tahun 1969 SAMSUNG elektronik telah ditubuhkan. SAMSUNG elektronik telah menghasilkan apa yang telah terkenal sepanjang 90-an iaitu televisyen hitam-putih, telefon mudah alih, radio, komponen komputer, dan alat-alat elektronik yang lain.

Pada tahun 1990, SAMSUNG mula berkembang diperingkat global membina kilang-kilang di Amerika Syarikat, Britain, Jerman, Thailand, Mexico, Sepanyol dan China sehingga 1997. Pada tahun 1993 pula, SAMSUNG telah membangunkan telefon bimbit yang ringan. Kemudian mereka membangunkan telefon pintar dan telefon digabungkan dengan pemain MP3 pada penghujung abad ke-20. Setakat ini, SAMSUNG khusus untuk industri 3G. Dengan permintaan pengguna, Samsung telah membuat telefon yang ada untuk membuat video, telefon kamera, dan lain-lain.Slogan pertama Samsung mudah alih ialah “semua orang dijemput”. Sekarang SAMSUNG telah menukar slogannya, iaitu “bayangkan kemungkinan”.

Syarikat SAMSUNG mempunyai anak syarikat untuk mengembangkan lagi syarikatnya. Antaranya ialah Samsung Elektronik,  SAMSUNG Life Insurance, SAMSUNG Heavy Industry, SAMSUNG C&T dan   SAMSUNG SDS.

Elemen Rekabentuk logo Samsung Pada tahun 1993, SAMSUNG memperkenalkan program identiti korporat yang baru sempena ulang tahun ke-55 dan ulang tahun ke-5 pengenalan “asas kedua.” Ia bertujuan untuk mengukuhkan daya saing dengan membawa sikap dan tingkah laku semua pekerja selaras dengan persepsi samsung yang dikehendaki oleh orang ramai. Logo korporat SAMSUNG telah ditakrifkan semula untuk firma penentuan projek SAMSUNG untuk menjadi pemimpin dunia.

Bentuk logo elips melambangkan dunia yang bergerak melalui ruang, membawa imej yang tersendiri inovasi dan perubahan. Huruf pertama, “S”, dan huruf terakhir, “G”, sebahagiannya keluar daripada bujur untuk menyambung kawasan pedalaman dengan bahagian luar, yang menunjukkan keinginan SAMSUNG untuk menjadi satu dengan dunia dan untuk berkhidmat kepada masyarakat secara keseluruhannya. Warna biru dalam logo Samsung menandakan ialah  amanah, kebolehpercayaan dan  komitmen dalam perkhidmatan.

Kekuatan syarikat Samsung Elektronik Antara anak-anak syarikat Samsung, yang paling terkenal adalah Samsung Elektronik. Kejayaan Samsung meningkat kerana peratusan pengguna kebanyakannya membeli barang-barang elektronik daripada Samsung. Samsung Elektronik mengukuhkan sebagai peneraju dalam pelbagai pasaran termasuk semikonduktor, paparan visual dan telefon bimbit.  Kami telah mengekalkan bahagian pasaran utama dalam DRAM dan mudah alih pasaran AP. Bahagian pasaran kami dalam telefon pintar hanya 3.7% pada tahun 2009 tetapi telah meningkat secara mendadak kepada 19.9%dengan memberikan Samsung Elektronik bahagian pasaran yang teratas.

 

Samsung Insurans Hayat adalah sebuah syarikat Korea Selatan insurans multinasional di Seoul, Korea Selatan ialah insurans hayat, insurans kesihatan dan anuiti. amsung Heavy Industries telah ditubuhkan pada tahun 1974, apabila kilang Changwon syarikat dibuka. SHI segera dibeli Woojin, diikuti dengan pembinaan kemudahan pembinaan kapal Geoje dan penggabungan dengan Daesung Heavy Industries.

 

Samsung Pembinaan Kapal dan Daesung Heavy Industries telah digabungkan di bawah Samsung Heavy Industries pada tahun 1983. Sejak itu, ia telah meletakkan usaha dalam pengenalan teknologi baru dan pembangunan produk, di samping memperluaskan kawasan perniagaan ke dalam peralatan berat dan pembinaan.Sejak abad ke-21, SHI mula membina LNG dan kapal-kapal penumpang yang besar dengan bersungguh-sungguh, dan dieksport teknologi pembinaan kapal ke Amerika Syarikat. Pada tahun 2009, SHI telah diberikan kontrak untuk membina sebuah kapal baru yang dinamakan kediaman Utopia, yang akan menjadi kapal penumpang terbesar yang pernah dipasang di Asia.

Samsung C & T Corporation (dahulunya Samsung Corporation), yang ditubuhkan pada tahun 1938, adalah syarikat asal Kumpulan Samsung dan kini terdiri daripada Kejuruteraan & Pembinaan Kumpulan dan Kumpulan Trading & Pelaburan.Syarikat itu telah dinamakan semula dari Samsung Corporation untuk Samsung C & T Corporation pada tahun 2007. Kumpulan Samsung adalah terbesar di Korea Selatan dengan kepentingan dalam pembinaan, elektronik, bahan kimia, kewangan dan pelbagai bidang lain.

Samsung SDS, yang ditubuhkan pada tahun 1985, sebagai anak syarikat Kumpulan Samsung telah menyediakan perkhidmatan teknologi maklumat. Ini termasuk perkhidmatan perundingan (Strategi Perniagaan dan diskret dan IT Consulting Rangkaian), perkhidmatan teknikal (Dibungkus dan disesuaikan Permohonan Integrasi, Perkakasan dan Pelaksanaan Perisian dan Sokongan dan Pendidikan IT) dan perkhidmatan penyumberan luar (Proses Perniagaan Penyumberan Luar, Aplikasi dan Infrastruktur IT Outsourcing dan Pengurusan Infrastruktur rangkaian). SDS memperluaskan kawasan perniagaan dengan melabur dalam R & D dan teknologi seperti U-City, RFID dan Kejuruteraan Outsourcing muncul IT. SDS menyediakan perkhidmatan IT dengan beroperasi 11 pejabat dan pusat-pusat data di 11 buah negara.

Akhir sekali, Syarikat samsung lebih kepada penjualan barangan-barangan elektronik seperti ‘smart phone’, mesin basuh, kamera, televisyen, dan sebagainya. Peratusan penjualan produk syarikat samsung semakin meningkat setiap tahun. Logo samsung telah ditukarkan sebanyak empat kali. Logo pada tahun 1993 digunakan sehingga kini. SAMSUNG juga ingin menjadi pengeluar produk yang terkemuka dan terkenal di mata dunia.

Facebook Comments

Artikel Viral Menarik Yang Anda Belum Baca:

Kongsi Artikel Menarik Ini di:

Leave a Reply

Inline
Inline