Tips masuk rumah baru

Kongsi Artikel Menarik Ini di:

rp_1509437195883.jpg

Saya yakin ramai yang sudah beli rumah tapi belum masuk rumah underconstraction…ni ada sedikit info..

Apa yg nk buat untuk ke rumah baru?

Bila sudah beli rumah loan pun dah lulus,kunci da dpt,apalagi tinggal nak masuk.

 Nanti dulu,buat perkara ni dulu

1)Buka pintu dan tutup pintu berkali-kali mana la tahu pintu rosak,perisaka juga tombol pintu dan kuncinya sekali kemudian masuk rumah langkah kaki kanan,bismillah,kemudian baca yassin dirumah itu ni yang paling simple.

 2)Jangan lupa check penyambung air okay ke tidak,meter air.

 3)Sebaiknya dah boleh tempah untuk orang pasang grill sebab banyak pencuri sekarang ni,kepala paip pun dia curi.

 4)Waktu berurusan untuk pindah rumah buat dengan senyap,jangan kelam kabut sampai satu taman dengar.

 5)Sila check tiles dia lompong ke tidak.

-Kemudian ketuk perlahan-2 buat satu persatu.

-Kalau jumpa tiles yang kosong atau rosak,buat penanda kat situ pakai penanda yang sesuai,senang nanti boleh tukar yang elok sikit.

-Cara nak kenal pasti yang lompong ,ambil pemutar skru atau seumpamanya ketuk ditiles.Cuba dengar bunyi dia,kita boleh kenal pasti tiles yang kosong atau yang ni padat.

 6)Untuk Elektrik

-termasuk meter elektrik ada ke tak ,berjalan ke tak.

-termasuk lampu dah boleh cari yang cantik punya ,pasang .

 7)Tangga

-Kena test dulu goyang ke tak,ada banyak retak ke, risau bawa masalah nanti.

 8)Bilir air tingkat atas.

-Yang ini selalu jadi ,disebabkan tangki bocor maka air akan turun melalui celah syiling jadi habis basah tingkat atas.

-boleh mengamuk tuan rumah macam nih,beli mahal tapi bocor pulak.

 9)Dinding

-Tengok semua bilik jangan sampai retak dari atas kebawah ,nak kata gempa bumi takde pun.

-lepas tu dah boleh rancang untuk cat dinding ikut cita rasa masing-masing

 10)kitchen cabinet

-tengok condition dia okay ke tak,buat nya tak kukuh benda tuh.

 11)Kemudian boleh besihkan rumah,mop lantai,gilap tingkap,letak minyak wangi.

 12)Tanya khabar jiran sebelah ,berkenalan la kita ni kan hidup berjiran.

 13)Yang kerosakkan tu tandakn dan ambil gambar bagi je tahu pemaju ,nanti dia akn ambil tindakan,jangan ambil gambar lepas tu bagitahu satu dunia kesalahan pemaju,ini bukan cara dia okay,jadi lah professional orang akan mudah berurusan dengan kita.

Facebook Comments

Artikel Viral Menarik Yang Anda Belum Baca:

Kongsi Artikel Menarik Ini di:

Leave a Reply

Inline
Inline