Mandi Malam Penyebab Paru-Paru Berair? Fakta atau Mitos Semata?

Kongsi Artikel Menarik Ini di:

fakta mandi malam kakireview feat 2 diagram-of-pneumonia-against-white Jangan-mandi-malam-nanti-kena-paru-paru-berair mandi-malam-sebaiknya-dengan-air-dingin-atau-hangat1 mandi malam

“Jangan suka mandi malam, nanti paru-paru masuk air!” Benarkah kenyataan ini dari sudut sains dan perubatan moden? Adakah ia hanya kata-kata untuk menakutkan masyarakat Melayu zaman dahulu supaya tidak mandi malam atau mungkin ada sebab disebalik larangan tersebut. Mari kita bongkar misteri mandi malam ini.

fakta mandi malam

Adakah benar mandi waktu malam punca penyakit paru-paru berair?

 

Mandi malam adalah cara terbaik untuk membuatkan badan anda rasa tenang atau relax. Selepas seharian bekerja, badan dan minda anda perlukan kesegaran dan mandi malam adalah satu jawapannya. Terdapat pelbagai kekeliruan mengenai mandi malam yang kononnya membahayakan dan memudahkan badan dihinggapi penyakit. Maka adakah benar mandi malam adalah tidak elok?

Sebenarnya,tidak. Mandi malam tidak mendatangkan penyakit paru-paru berair, yang dikaitkan dengan masalah Pulmonari Edema dan Pneumonia. Pulmonari Edema adalah pengumpulan air berlebihan pada ruang tisu dan organ. Kesannya, paru-paru bengkak dan berair. Punca berlakunya penyakit ini adalah disebabkan oleh kecederaan pada permukaan paru-paru dan kegagalan fungsi kiri jantung. Maka, kepercayaan sesetengah pihak bahawa ianya berpunca daripada kemasukan air ketika mandi adalah salah.

betul ke mandi malam bahaya

Manakala penyakit Pneumonia pula disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus dalam paru-paru yang menyebabkan keradangan berlaku. Malah, Pneumonia juga boleh dijangkiti melalui udara yang disebarkan menerusi air liur dan hingus pesakit. Sekali lagi, ia bukan berpunca dari mandi malam.

Photo credit: Wisegeekhealth.com

Photo credit: Wisegeekhealth.com

Berikut adalah kebaikan dan faedah sebenar mandi malam:

 

  1. Mandi air suam boleh menyucikan kulit anda. Ia membuang sisa toksin dan radikal bebas daripada kulit anda, membuatkan anda rasa bersih dan segar. Anda juga akan berasa tenang dan bahagia sepanjang malam sehingga esok hari.
  2. Mandi malam dipercayai dapat mengurangkah masalah sukar tidur seperti insomnia bagi sesetengah individu.
  3. Dikatakan mandi malam dapat mengurangkan kadar tekanan dalam darah dan menjauhkan anda dari rasa stress atau tekanan.
  4. Air panas yang dijadikan air mandi boleh membuka liang-liang kecil (pores) pada kulit yang membolehkan kulit anda untuk bernafas. Mandian beserta susu juga boleh meningkatkan kebersanan ini.

 

Mandi siang atau malam sebenarnya baik untuk kita kerana ia membersihkan tubuh kita, apatah lagi dalam cuaca hangat seperti di negara kita. Jika badan tidak dibersihkan dengan mandi terutama dalam cuaca panas, maka influenza dan penyakit yang lain lebih mudah menyerang tubuh anda.

cara mandi malam

Tips Untuk Mandi Malam Yang Boleh Anda Amalkan

 

  1. Semasa membasuh rambut, pastikan anda menggunakan air suam. Keringkan rambut anda dahulu sebelum ke bilik tidur, kerana suhu badan pada waktu malam lebih rendah berbanding di waktu pagi. Rambut yang basah boleh menyebabkan selesema.
  2. Untuk mendapat tidur yang berkualiti, pastikan mandi sejurus sebelum tidur. Ingat, mandi dan terus tidur! Bukan main facebook lagi ya 🙂
  3. Jauhi tabiat terus mandi selepas bersenam atau workout. Ini kerana liang-liang kecil pada kulit masih terbuka disebabkan peluh daripada senaman itu (perhatikan bintik-bintik merah pada kulit anda). Maka, rehatlah dulu badan anda, sekurangnya setengah jam, supaya liang-liang tadi terturup dulu dan barulah pergi mandi. Jangan masam-masam ya!
  4. Mandi dengan air suam panas (warm water) jika mandi di lewat malam.
  5. Tentukan suhu air yang sesuai sebelum mandi. Kebiasaannya, suhu badan manusia boleh menerima perbezaan suhu setinggi 5 darjah Celcius. Suhu badan normal manusia ialah 36 darjah Celcius. Maka, pastikan air tidak terlalu sejuk atau panas.

 

Kesimpulannya, anda tidak lagi perlu risau sekiranya anda selalu mandi malam. Mandi siang atau malam sebenarnya tiada bezanya malah ia baik untuk kita kerana ia membersihkan tubuh badan kita dari bakteria dan juga kotoran asing supaya orang sekeliling anda juga tidak dijangkiti bakteria yang anda bawa ke rumah. Untuk perlindungan lebih berkesan, gunalah sabun antibakteria seperti Dettol dan Lifebouy!

Sekian perkongsian kami di KakiReview.com kali ini. Sila baca artikel-artikel menarik yang lain juga ya 🙂

 

Facebook Comments
Kongsi Artikel Menarik Ini di:

Leave a Reply

Inline
Inline