Sangat Besar, Galaksi Ini Tujuh Kali Lebih Besar daripada Bima Sakti

Kongsi Artikel Menarik Ini di:

Jenis-Galaksi-Bimasakti

Bayangkan betapa luasnya galaksi Bima Sakti itu ? Galaksi spiral yang kita huni diketahui mempunyai jisim berjumlah kira-kira 10 jisim surya, yang mempunyai 200-400 bilion bintang dengan diameter 100,000 tahun cahaya dan ketebalan 1000 tahun cahaya.

Ini bermakna, galaksi Bima Sakti adalah galaksi spiral yang tidak boleh dikira kerana saking luasnya.

Nah, jika anda membayangkan betapa besar galaksi Bima Sakti, anda pasti akan lebih takjub lagi dengan penemuan galaksi baru ini.

Galaksi ini, seperti yang dilaporkan oleh halaman Mirror pada hari Khamis (05/09/2019), ditemui oleh sekumpulan saintis NASA dan diketahui mempunyai saiz tujuh kali lebih lebar daripada galaksi Bima Sakti.

Mereka memberikan nama kod “UGC 1382” atau juga sering digelar galaksi ‘Frakenstein’.

Baca Lagi: 10 Jenis Jenis Galaksi Yang Ada Di Alam Semesta

Para saintis menjelaskan, galaksi ini berbeza dengan galaksi lain yang wujud di alam semesta.

“Galaksi ini diklasifikasikan sebagai jarang kerana ia dapat mewujudkan ekosistemnya sendiri dalam persekitaran yang tidak sepatutnya menyokongnya untuk berkembang,” kata Mark Seibert, salah seorang saintis yang juga mengajar di Carnegie Institution of Observatory Science.

Galaksi yang dinamakan Frankenstein ini, pertama kali ditemui oleh Seibert dan pelajarnya, Lea Hagen, seorang lulusan Universiti Negeri Pennsylvania.

Tak seperti galaksi Bima Sakti, inti galaksi Frankenstein justru diungkap memiliki ‘umur’ yang lebih muda.

“Galaksi ini memang luas, nampaknya mempunyai umur yang lebih tua daripada Bima Sakti dari penampilan luarnya, tetapi inti galaksi nampaknya masih muda, menurut anggapan kami,” kata Seibert.

Di samping itu, Seibert menambah, struktur galaksi ini dianggap unik kerana ia mempunyai dua bahagian yang berbeza yang dapat membuatnya berkembang sendiri dengan membuat gugusan bintang.

“Galaksi-galaksi lain mungkin ada yg seperti ini, tetapi tidak mempunyai kawasan yang besar. Kami sendiri tidak boleh mengira betapa besarnya galaksi Frankenstein jika perlu dibandingkan dengan Galaksi Bima Sakti,” katanya.

Facebook Comments

Artikel Viral Menarik Yang Anda Belum Baca:

Kongsi Artikel Menarik Ini di:

Leave a Reply

Inline
Inline